dijous, 29 de novembre del 2012

ANEM... a riure una estona amb Luis Piedrahita



Ara fa uns dies, repassant novetats editorials, em vaig emportar una gran sorpresa al descobrir que havia sortit a la venda un llibre de Luís Piedrahita basat en la secció que fa al programa d'Antena 3 El Hormiguero 2.0. Els que seguiu el programa o coneixeu la secció, sabreu que el títol que porta el llibre, El castellano es un idioma loable, lo hable quien lo hable, és la frase amb la que aquest humorista acaba sempre la seva secció: La letra pequeña, de la qual em declaro fan total.




Què hem d'esperar d'aquest llibre? El castellano es un idioma loable, lo hable quién lo hable, no és un llibre de consulta, no és una novel·la, ni tampoc és una guia de res... Ens trobem davant un llibre humorístic que té com a objectiu principal fer passar una bona estona al lector, el mateix passa amb la secció televisiva. I és que La letra pequeña és un espai en el que pren el protagonisme total i abslout la lletra petita de qualsevol tipus de prospecte o producte, aquella que poques vegades llegim i que està plena de detalls, de petites joies de la literatura, podríem dir, del dia a dia. Aquella literatura que no escriuen els escriptors, ni els personatges mediàtics, sinó persones totalment anònimes que a vegades s'atreveixen a utilitzar el corrector automàtic i converteixen un text totalment utilitari, en un text que no té ni cap ni peus.



Desde bombons fets amb femelles fins a penjadors que tracten d'imbècil a l'usuari; aquest llibre conté tot un seguit d'exemples dels errors de traducció, d'expressió o distraccions que ens acompanyen en la nostra vida diària i dels que no en sabríem res si no fos perquè un dia, un home com Luis Piedrahita va començar a parlar-ne. Crec que gràcies a ell molts hem agafat la costum de llegir tots els prospectes, llistes d'ingredients, instruccions o qualsevol document que contingui lletra petita. El millor de tot és que no ho fem per saber com funciona o quins elements conté, sinó que ho fem amb la intenció de trobar-hi algun error, algun detall que ens faci riure una estona.



Així doncs, si no sabeu què regalar per nadal, no descarteu aquesta proposta. Sobretot si el destinatari és algú que sap apreciar les situacions divertides de la vida diària i no diu que no a una tarda de riallades.

Text: Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada