divendres, 21 de desembre del 2012

ANEM... a creuar els dits perquè ens toqui la "Grossa"


Demà a les 9 del matí començarà el sorteig de la "Grossa" de Nadal, però no serà un sorteig qualsevol, serà el sorteig número 200. Si, si... ja fa dos segles que es celebra aquest sorteig. Per mi, aquest dia sempre ha estat el tret de sortida a les vacances de Nadal. Suposo que és perquè casi cada any el 22 de desembre ha sigut el dia que hem marxat de vacances amb la família. Tinc molts records d'estar dins el cotxe dormint i despertar-me sentint de fons el soroll dels bombos i els nens de San Ildefonso cantant un número i un altre i un altre...



De la mateixa manera, per mi, no comença l'època nadalenca fins que no he vist l'anunci de la loteria. Hi ha molts anuncis que cada any marquen l'inici de la campanya de Nadal: Freixenet, Codorniu, Ferrero Rocher, els turrons, totes les colònies existents al mercat... però fins que no veig el del sorteig de la "Grossa" no quedo tranquila. M'agrada l'esperit que transmet aquest spot, trobo que és màgic. La música, les imatges, els colors... tot és com una mena de somni que et trasllada a un altre món. Cada vegada que penso en l'eslògan "¡Que la suerte te acompañe!" una esgarrifança em recorre tot el cos. Per cert, m'acabo de fixar que aquesta és la mítica frase de La guerra de les galàxies, "¡Qué la fuerza te acompañe!", però en versió loteria. Ara han canviat de frase i diuen: "Si sueñas... loterías!" i, siguem francs, no és el mateix! Qui no recorda al famós "Calvo de la Lotería" que des del 1998 fins el 2005 va protagonitzar aquests spots?



Però no només els anuncis televisius han marcat la història del sorteig extraordinari de Nadal; de fet, el sorteig va començar molt abans que apareguéssin els primers televisors. Durant aquests 200 anys, la història de la Loteria de Nadal s'ha anat escribint amb anècdotes i curiositats que no està de més saber: 

  • El 18 desembre 1812 es va celebrar a Cádiz el primer sorteig de Nadal. La primera "Grossa" de la història, valorada en 8.000 pesos forts,  va anar a parar al número 03604.
  • Fins l'any 1892 no se'l va anomenar "Sorteig de Nadal", sinó que era conegut com "Prósperos de premios".
  • Durant els anys de la guerra civil, concretament l'any 1938 i el 1939, es van celebrar dos sorteigs de Nadal, el del bàndol republicà a Barcelona i el del bàndol nacionalista a Burgos.
  • L'any 1984 és el primer any que canten els premis nois i noies. Fins llavors el col·legi de San Ildefonso era només per a nens.
  • Només hi ha un 0,001% de possibilitats que et toqui la "Grossa", però hi ha un 5' 3% de possibilitats que tinguis un número premiat i un 10% de que, al menys, et tornin els diners. 
  • La "Grossa" mai ha acabat en 13, però tampoc en 09, 10, 21, 25, 31, 34, 41, 42, 43, 51, 54, 59, 67, 78 ni 82.
  • El 20.297 i el 15.640 han estat premiats dos cops amb la "Grossa". El primer número, l'any 2006 i el 1903; i el segon, l'any 1956 i el 1978.
  • Les boles que s'utilitzen per al sorteig són de fusta de boix, perquè és una fusta molt lleugera i resistent. Els números s'hi han grabat amb làser. 
  • Tothom qui vulgui pot demanar permís per revisar les boles en persona el dia abans del sorteig.
  • Les taules que contenen els números premiats no es buiden fins a set dies després d'haver fet el sorteig, és dir, fins el 29 de desembre.  
Ara que ja sabem tot això, només ens queda esperar que comenci el sorteig i que el nostre número sigui un dels afortunats. Molta sort a tots!!




Text: Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada