divendres, 14 de desembre del 2012

ANEM... a parlar de reconeixements gastronòmics


Fa un parell de dies vaig llegir al Twitter que el restaurant El Molí de l'Escala , poble en el que vaig nèixer i crèixer i al que encara estic empadronada, havia rebut per primera vegada un Sol de Repsol. El primer que vaig pensar va ser: “Mira que bé!”, però després em vaig quedar pensant: “Un sol? Què és un sol?”. Potser és perquè no sóc una entesa gastronòmica, però no n'havia sentit a parlar mai. Coneixia les Estrelles de Michelín, però no sabia que Repsol també repartís reconeixements gastronomics. I a partir d'aquell moment ja em va assaltar la curiositat: Hi haurà altres reconeixements d'aquest tipus a Espanya? I a Catalunya? I a la resta del món?”.



El primer que vaig buscar és què eren els Sols de Repsol. Resulta que, igual que passa amb les Estrelles Michelin, els Sols reconeixen els millors restaurants del país. La diferència és que les Estrelles existeixen des del 1926, en canvi els Sols daten de 1979. Potser per això són més conegudes les Estrelles, per l'antiguitat. 



Qui ho tria això? És a dir, quí decieix quins restaurants són els millors? Doncs la Reial Academia Espanyola de la Gastronomia, amb ajuda d'acadèmies autonòmiques i inspectors de restaurant, és l'encarregada d'adjudicar tan els Sols com les Estrelles. 
I quins criteris es segueixen? Doncs, a l'hora d'adjudicar un Sol a un restaurant, no es té en compte el cuiner com a persona individual, sinó que es fa una valoració general de la qualitat, la varietat, les possibilitats que ofereix la zona i tot un seguit de variables que fan que anar a aquell restaurant sigui una aposta segura. Existeixen 3 categories: 
  • 1 Sol – L'obtenen els locals amb una excel·lent qualitat i varietat de plats 
  • 2 Sols – Garanteixen una qualitat excel·lent a la cuina 
  • 3 Sols – Distingeixen els millors restaurants de l'any 
Pel que fa a l'obtenció d'estrelles, es valoren principalment la qualitat, la creativitat i la cura o mirament a l'hora de cuinar. 



En total, de cara al 2013, hi ha 25 restaurants a tot l'estat espanyol premiats amb els tres Sols. En canvi, només hi ha 7 restaurants que obtindrán les tres Estrelles Michelin, dos d'ells s'estrenen aquest any a la màxima categoria. Aquesta diferència tant gran entre uns i altres, em fa pensar que l'Acadèmia és més estricta a l'hora de repartir Estrelles.  



Per altra banda també existeix la guia Gourmetour que puntúa del 0 al 10 els restaurants d'Espanya i només aquells que obtenen una qualificació de 8 o més apareixen a la guia com a recomanats. Aquesta guía també otorga, cada dos anys, uns premis als millors restaurants segons els usuaris. I després, podríem entrar a evaluar una llista llarguíssima de premis, medalles i guardons que les diferents associacions, revistes, professionals, etc. otorguen cada any, però per això necessitaríem un blog sencer. 

El que si que vull aclarir és que tots aquests reconeixements només valoren i puntuen el menjar. En cap moment es tenen en compte la qualitat del servei, l'atenció al client, la decoració, ambientació, entorn o qualsevol altre detall que vagi més enllà de la presentació, el sabor o la varietat dels plats. Aquests altres factors es valoren i puntúen amb les forquilles, les equivalents a les estrelles dels hotels.



Text i fotografies: Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada