dimarts, 29 de gener del 2013

ANEM... a viatjar en el temps a través de les guies turístiques


El primer que faig quan haig d'anar de viatge, i crec que no sóc la única, és buscar una bona guia que em pugui indicar quins són els llocs que no m'haig de perdre i m'ajudi a conèixer una mica més la cultura, les tradicions i la història del meu destí. Mai m'havia preguntat quan s'havien començat a editar aquest tipus de guia ni tampoc qui va tenir la idea, i resulta que la cosa ve de llarg. Tot i que la guía turística com la concebem ara no va aparèixer fins els anys 1835-36, el concepte inicial data dels voltants del s.IX, quan al món àrab medieval va començar la fal·lera per la cerca de tresors. Aquestes primeres guies turístiques eren escrites per els caçadors de tresors o pels alquimistes.

Però nosaltres no hem anat tan lluny. Ens hem quedat a Barcelona i hem anat a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona perquè fins al mes d'abril s'hi exposa una petita part de la gran col·lecció de guies urbanes de la ciutat que conserva a la seva biblioteca. Una guia que segurament mai ens hem plantejat comprar però que en canvi fa gràcia saber com ha anat evolucionant. A la mostra hi podem trobar desde exemplars que daten de 1776 i que són manuals estrictament funcionals que només contenen dades sobre institucions públiques i agents públics; fins a guíes editades especialment per a la celebració del Fòrum de les cultures, l'any 2004.

Pel camí podem veure com van evolucionant el disseny, els colors i els formats de les guies i també els seus continguts. Us deixo amb imatges d'alguns dels exemplars que es troben a l'exposició. 











Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
C/ Santa Llúcia, 1

Text i fotografies: Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada