dimarts, 19 de març del 2013

ANEM... a parlar d'arquitectura


Ja s'ha donat a conèixer el guanyador del premi Pritzker 2013, un reconeixement que des del 1979 s'entrega  cada any a un arquitecte en vida que a través dels seus projectes hagi contribuït a l'enriquiment de la humanitat. També es té en compte la funcionalitat, qualitat i originalitat d'aquests projectes. A nivell d'importància, el premi Pritzker es pot comparar al Nobel. 

Alguns dels darrers vencedors han sigut:

2000. Rem Koolhas - Casa da Música (Oporto) 


2003. Jorn Utzon - Opera de Sidney 

2007.  Richard Rogers - Edifici Lloyd's (Londres) 


2008. Jean Nouvel - Torre Agbar (Barcelona) 
2011Eduardo Souto de Moura -  Estadi Municipal de Braga

Aquest any el premiat ha estat el japonès Toyo Ito perquè "la seva arquitetura projecta un aire d'optimisme, lluminositat i alegria, i està impregnada alhora d'un sentit de singularitat i universalitat". Entre les obres més destacades hi trobem: la mediateca de Sendai, l'edifici Tod's de Tòquio, la Torre dels Vents de Kanagawa (Japó), les torres de Porta Fira de l'Hospitalet de Llobregat, la façana de Suites Avenue a Barcelona o les instal·lacions VivoCity de Singapur.


Toyo Ito és el sisé japonès que aconsegueix el Premi Pritzker. Abans que ell l'han rebut Kenzo Tange, Fumihiko Maki, Tadao Ando i els dos membres de Sanaa, Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa. De tota manera, el país que té més premiats és Estats Units que en total en suma 7. Pel que fa a Espanya només n'hi ha un, Rafael Moneo que va ser premiat l'any 1996 després de projectar edificis com el Museu d'Art Nacional de Mèrida, l'estació d'Atocha de Madrid, la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca o l'Auditori i Centre de Congressos Kursaal de San Sebastià, entre d'altres.

L'entrega del premi, dotat en 100.000 $, es durà a terme el 29 de maig a Boston.


Toyo Ito


Text: Vanesa Hereu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada