dijous, 2 de maig del 2013

ANEM... a la presentació del DocsBarcelona 2013


Aquesta setmana s'ha donat a conèixer la programació i la llista de pel·lícules participants al Festival DocsBarcelona d'enguany. En un acte celebrat a l'antiga fàbrica Damm, Joan González, director de DocsBarcelona, Teresa Henrich, directora de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya, i Llucià Homs, director de Promoció de Sectors Culturals de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona, han presentat la setzena edició d'aquest Festival Internacional de Cinema Documental que tindrà lloc a la ciutat del 28 de maig al 2 de juny.

En la seva intervenció, el director del Festival ha assegurat que desde els seus inicis, el DocsBarcelona ha perseguit quatre objectius: implementar la cultura documental, fer-la crèixer dins la indústria cultural, ser una oportunitat per les obres i pels espectadors i convertir-se en una referència internacional. Per la seva banda, Llucià Homs ha remarcat la importància del DocsBarcelona dins la cultura festivalera de la ciutat, perquè tot i que Barcelona no té un Festival de Cinema propi com si que poden tenir Sitges o San Sebastià, s'hi celebren fins a 20 festivals cinematogràfics diferents.

L'edició d'aquest 2013 es presenta carregada de novetats. Potser la més evident a hores d'ara és el canvi de dates, ja que anteriorment aquest festival es celebrava entre finals de gener i febrer i enguany s'ha optat per unes dates més primaverals. Aquesta modificació, a simple vista sense importància, ha signfiicat un increment de projectes presentats al Pitching Forum i ha augmentat un 70% la demanda de la secció Kids & Teens. Parlant de seccions, en aquesta nova edició s'ha ampliat i enfortit la secció oficial, i s'ha reduït el nombre de seccions complementàries. Les que s'han mantingut són: Nou Talent, Xtra (no competitiva) i l'anomenada anteriorment, Kids & Teens que té com a públic objectiu els nens i els joves. 

Com sempre, el DocsBarcelona centrarà la major part de les seves activitats al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), però també es faran projeccions a set sales més de la ciutat: els Cinemes Renoir Floridablanca, la Filmoteca de Catalunya, l’Aribau Club, els Multicines Aribau, l’Auditori de La Pedrera i les biblioteques Vilapicina i la Torre Llobeta i Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles.
En total, es projectaran 38 pel·lícules: 20 a la secció oficial, 8 a Nou Talent, 8 a Xtra i 2 (+1) a la secció Kids & Teens (el +1 fa referència a l'emissió d'un documental extra pertanyent a una altra secció). Com que podeu consultar el llistat sencer de pel·lícules a la web del Festival, no us el posaré aquí, sinó que m'he pres la llibertat de fer una selecció de les que m'han cridat que l'atenció i segur que no em perdo. 

SECCIÓ OFICIAL

País: França, Bèlgica
Any: 2012
Durada: 75 min
Idioma original: Francès
Direcció: Jung & Lauren Boileau
Productores: Mosaique Films i Artémis Produccions
Sinopsi: Un policia va trobar a Jung, als quatre anys d'edat, perdut per Seul. Al cap de ben poc, una nombrosa família belga el va adoptar. Es va haver d'adaptar a uns nous pares i germans, mentre acceptava la seva condició d'adoptat en un nou país. Al cap dels anys, Jung, convertit en un il·lustrador professional, decideix tornar a Corea, retrobar-se amb els seus orígens i recordar la seva infantesa. Aquest viatge de reconciliació amb les seves arrels i amb ell mateix porta el nostre personatge a recordar el nen que una vegada va ser.


País: Espanya
Any: 2013
Durada: 84 min
Idioma original: Castellà
Direcció: Eva Vila
Productores: Lastor Media S.L, Cromosoma S.A, Universitat Pompeu Fabra
Sinopsi: L'esperit de Carmen Amaya, la més gran bailaora de tots els temps, seugeix viu. El Flamenc passa de generació en generació a la comunitat gitana que la va veure crèixer. Karime Amaya, la seva neboda néta i gran revelació del flamenc actual, arriba de Mèxic i decideix preparar un espectacle amb alguns dels més grans talents de la ciutat de Barcelona. Juanito és a punt d'assolir el seu somni de convertir-se en un veritable ballarí de flamenc. El seu tiet "Coco", llegendari cantant dels tablaos, l'ajudarà a aconseguir-ho. Junts descobriran l'esperit de Bajarí, Barcelona en caló, la llengua dels gitanos. 


País: Finlàndia, França i Suècia
Any: 2013
Durada: 90 min
Idioma original: Finlandès i suec
Direcció: Mika Ronkainen
Productores: Klaffi Productions en co-producció amb Hysteria Film i ARTE, YLE i SVT
Sinopsi: Kai, un músic retirat a la seva quarantena, condueix amb el seu pare a la recerca de la seva identitat. Junts viatgen des del nord de Finlàndia fins al sud de Suècia per tornar a visitar els llocs on van viure des de l'infantesa de Kai fins a la seva adolescencia. Una "road movie" musical entre pare i fill, una reflexió sobre el que suposa ser immigrant a Finlàndia.


País: Espanya i Regne Unit
Any: 2013
Durada: 89 min
Idioma original: Anglès, castellà, francès, alemany, català, japonès i xinès
Direcció: Ben Lewis
Productores: Polar Star Films
Sinopsi: El 1937, HG. Wells va predir la creació del "Cervell Mundial", una enorme biblioteca global que contenia tot el coneixement humà. Setanta anys després, la realització d'aquest somni ja està en marxa quan Google escaneja milions de llibres per a la seva pàgina web Google Books. Aquest documental és la història del projecte més ambiciós mai concebut a Internet, i la gent que intenta aturar-lo. Filmada a la Xina, Estats Units, Europa i Amèrica Llatina, la pel·lícula proposa una reflexió sobre els somnis, els dilemes i els perills d'Internet.




North of the Sun [Cloenda]
País: Noruega
Any: 2012
Durada: 46 min
Idioma original: Noruec
Direcció: Inge Wegge i Jorn Nyseth Ranum
Productora: Fimhuset as
Sinopsi: Els joves estudiants de cinema Inge Wegge i Jorn Ranum busquen l'onada perfecta. Però lluny de les palmeres i el sol, decideixen endur-se les seves estimades planxes de surf a una illa de l'Àrtic a la costa del nord de Noruega. Allà construeixen una cabana de fusta amb materials i rebuigs a la deriva que van arribant a la costa. La remota badia amaga un secret ben guardat: les millors onades de surf del món... a uns quants graus sota zero.

País: Àustria
Any: 2012
Durada: 64 min
Idioma original: Xinès, Japonès, Anglès, Italià, Alemany
Direcció: Timo Novotny
Productora: Orbrock Filmproduktion GmbH
Sinopsi: Trains of Thoughts et farà desconnectar i et portarà de viatge des de Viena a Moscou, fent parada en alguns dels llocs més emblemàtics i cosmopolites del món com Nova York o Hong Kong. La música de "Sofa Surfers" marcarà el ritme del teu viatge, i mentre el metro continuï la marxa sense pausa, et mantidrà fluint com tants ciutadans de tot el món, dins dels passadissos del metro i del flux entre vagons, de parada en parada, mentre la vida, a dalt, segueix el seu ritme.


NOU TALENT

País: Uruguai
Any: 2012
Durada: 54 min
Idioma original: Castellà
Direcció: Guzmán Garcia
Productores: Coral Cine, Tani Cine
Sinopsi: Filmada en l'ambient familiar de les seves llars, els veterans que freqüenten un bar de tango per a gent gran, expliquen les seves històries d'amor. Parlen de com van conèixer les seves parelles, de com alguns es van enamorar a primera vista, altres van haver d'arribar a acords i de com algunes parelles segueixen juntes mentre altres relacions fracassen. Alguns van ser enganyats i altres no tenen inconvenient en afirmar que mai s'han enamorat. una mirada franca i propera sobre com es viu l'amor (o no) a la tercera edat explicada pels seus protagonistes. 



En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson

País: Espanya
Any: 2012
Durada: 44 min
Idioma original: 
Direcció: Roger Soldevila, Isaac Martinez, Josep Parés
Productora: Universitat de Vic
Sinopsi: El documental narra la peculiar història de Neil Harbisson, un noi que pateix d'acromatisme, només hi veu en blanc i negre. El Neil es converteix en el primer cyborg del món quan l'implanten un Eyeborg al cervell que li permet traduïr els colors a sons, és a dir, escoltar els colors. Coneixerem les dificultats de viure en blanc i negre i el que suposa portar un eyeborg a la vida quotidiana. El documental, a més, compta amb una web interactiva per poder experimentar la vida com l'experimenta en Neil. 



XTRA

País: Espanya
Any: 2013
Durada: 55 min
Idioma original: Català
Direcció: Josep Rovira
Productora: Televisió de Catalunya
Sinopsi: Els metges forenses s'han fet famosos en els últims anys gràcies a les múltiples ficcions i sèries televisives que han divulgat la seva tasca científica encaminada a clarificar fets escabrosos vinculats a homicidis violents, accidents o a morts inesperades. Però el que ningú havia fet fins ara era preguntar-los sobre el que experimenten quan afronten aquest tipus de situacions límit. A través d'una mirada directa, quinze professionals expliquen les pors i les creences ben dispars que tenen sobre temes com la mort i l'ànima, la religió o el risc.


Planeta Blanc
País: Espanya
Any: 2013
Durada: 61 min
Idioma original: Català i castellà
Direcció: Aymar del Amo
Productora: ZUCRE! Films
Sinopsi: Planeta Blanc és la història de la primera expedició de discapacitats que va conquistar el Pol Sud seguint els últims passos de l'aventurer Ernest Shackleton. Tres anys després de l'expedició, els protagonistes es reuneixen novament per recordar aquesta increïble història sobre la capacitat, la superació humana i la solidaritat.


Sabores y lenguas, el Raval
País: Espanya
Any: 2012
Durada: 39 min
Idioma original: Català i castellà
Direcció: Zé Peixoto
Productora: Beloze Producciones
Sinopsi: El Raval és un barri de Barcelona on conviuen sabors i llengües de quasi 40 nacionalitats, preservant les pòpies tradicions, cultes i hàbits. Cada cultura es manifesta  tant al carrer com dins la intimitat de cada llar. Un mapa de sabors, textures, espais i missatges a través de la participació espontània  dels veïns del barri, que amb generositat han obert les seves portes i han compartit les seves experiències.

Text: Vanesa Hereu
Fotografia: DocsBarcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada