dilluns, 3 de juny del 2013

ANEM... a la clausura del Festival DocsBarcelona


La 16a edició del Festival DocsBarcelona ja ha acabat. Han sigut cinc dies intensos de projeccions i col·loquis i haig de dir que ha sigut una experiència inmillorable. En total he vist 8 documentals, dels que aniré parlant en els propers dies, que m'han descobert coses que no sabia, m'han emocionat, m'han fet nèixer noves inquietuds i dubtes, m'han fet viatjar, en resum, m'han omplert molt. 

Ahir a la tarda es va celebrar la cerimònia de clausura, amb entrega de premis inclosa, al cinema Aribau Club. En total es van entregar 4 premis, 2 provinents del jurat i 2 otorgats per el públic; però abans es va projectar el documental "North of the sun". En aquest film es relata la història de l'Inge Wegge i en Jorn Ranum, dos estudiants de cinema i amants del surf que busquen la onada perfecta i la troben a l'Àrtic. Durant uns mesos, aquests joves noruecs, viuen en una cabana de fusta que han construit ells mateixos amb els materials a la deriva que arriben a la cala. El documental és el diari de viatge d'aquesta aventura. En cap moment diuen el nom de la cala, ni tan sols indiquen vagament on està situada, d'aquesta manera donen la oportunitat a tothom de descobrir-la per ells mateixos. I deixeu-me dir que val la pena buscar-la, té un entorn i uns pasisatges espectaculars, sense oblidar l'aurora boreal. Això si, la temperatura és tirant a fresqueta. 

Fotograma de "North of the sun"
Després de la projecció es va fer l'entrega de premis a les pel·lícules millor valorades pel públic i el jurat d'aquesta edició. Una edició que com va revelar el director del Festival ha aconseguit augmentar el nombre d'espectadors en un 40%  respecte l'any passat
L'entrega de premis va començar amb una menció especial per part del jurat a "Bajarí" d'Eva Vila per reivindicar la Barcelona mestissa, per la bellesa de la imatge i per descobrir a Karime Amaya, la neboda-néta de Carmen Amaya. El premi Teens&Docs, otorgat per els estudiants dels instituts de Barcelona i rodalies que durant aquests dies han participat a les projeccions matinals que formaven part de la secció Kids&Teens, va ser per "En un xip multicolor. La historia de Neil Harbisson" de Roger Soldevila, Isaac Martinez i Josep Parés.  Pel que fa al premi del públic, la vencedora va ser "Con mi corazón en Yambo" de de Maria Fernanda Restrepo. 

Fotograma de "Con mi corazón en Yambo"
Per acabar es van entregar els dos guardons entregats per el jurat que aquesta edició estava format per: Judith Colell, vicepresidenta de l'Académia del Cine Espanyol; Quim Casas, crític de cine; Oriol Porta, productor de documentals, i Alfred Vernís, Director de la Social Entreprise Knowledge Network -SEKN- de ESADE. El premi al Nou Talent per l'aproximació tan minimalista i realista que s'ha fet de l'entorn i els protagonistes del documental va ser per "Salvavidas" de Maite Alberdi i, per últim, el Premi al Millor Documental va ser per "The Act of Killing" de Joshua Openhaimer. En la seva ressolució el jurat va destacar la força colpidora de les imatges i la denúncia d'un fet com els milers assasinats comesos a Indonèsia per Anwar i el seu grup d'amics. 

Text: Vanesa Hereu
Fotografia: DocsBarcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada